maanantai 30. joulukuuta 2013

Jämälankaraitasukat - joulukalenteri

Olin aiemmin kertonut, että osallistuin Missä neuloimme kerran-blogin joulusukkakalenterin tempaukseen. Kalenteri oli mielestäni tosi innostava ja heti aamuisin kurkistin blogiin, mitä väriä nyt ehdotettiin. Töissä pähkäilin työtoverini kanssa, minkä värin ottaisin tällä kertaa, ja mistä syystä.

Sukat tehtiin varpaista varteen-menetelmällä, mikä on mulle ihan tuttua. Hienoa, että Missä neuloimme kerran-blogista löytyi myös ohje, miten tehdään varpaista varteen. Jokaisena kalenteripäivänä keskityttiin joko A- tai B-sukkaan.


Sukat alkuvaiheessa


Sukat puolivälissä

Joskus on käynyt, etten löytänyt sopivanväristä jämälankaa, niin piti pari kertaa ottaa korkkaamaton kerä käyttöön. Lankoja on mm. Väinämöistä, Nallea, Pirkanmaata ja Handua. Uutta tässä on se, että kantapäät tehtiin jälkikäteen. Apulangalta otettiin silmukat käyttöön ja kavennukset tehtiin tietyin välein. Mua huolestutti erityisesti se, miten onnistuisin ommella loput silmukat yhteen. Tulos oli se, ettei jälki ollut kovinkaan siisti, mutta kukapa katsoisi kantapäihini ;-)Perheenjäsenet seurasivat touhujani huvittuneina, mutta he totesivat kuitenkin, että tämä on oikein kiva idea. Toivottavasti blogin pitäjät keksivät jotakin kivaa ensi jouluna!

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Joulu on ovella

Joulu on jo ovella. Kotona joulukoristeet on laitettu paikoilleen ja joululahjat ovat nyt kitsch-muovikuusen alla. Mökillä taas on oikea kuusi, Seija-myrskyn kaatama 4-5 metrin kuusen latvaosa. Meillä on tapana viettää joulua maalla, mökillämme, mutta isäni on viime aikoina sairastellut paljon, joten on parempi jäädä kaupunkiin. Näin olemme lähellä isääni.

Perinteisillä Silmä, Pisto, Tikki, Takki -käsityöyrittäjien joulumarkkinoilla oli käyty ja oli ilo nähdä tuttuja lankoja, kuten Ilu Handun ja helsinkiläisen värjärin Lanitium ex Machinan kauniita ja värikkäitä lankoja sekä muiden yrittäjien käsitöitä. En kuitenkaan ehdi enää tehdä niistä vaikka joululahjoja, mutta lahjaideoita syntyy pikkuhiljaa vuoden mittaan.


Ylhäällä Handun langat ja alhaalla Lanitium ex Machina.

Kävin viime maanantaina työmatkalla ja poikkesin Kerä-putiikissa katsomassa, olisiko siellä kiinnostavaa… (aina on ollut). Tiedän, ettei mun pitänyt ostaa mitään, mutten osaa lähteä sieltä tyhjin käsin… Nappasin yhden Madelinetoshin Sportin ja kaksi Rowanin angora hazea. Olin aiemmin nähnyt Kalastajan vaimon tekemän myssyn ja sitä monet ovat kehuneet. Ajattelin tehdä angora hazesta yhden myssyn itselleni tai sittenkin ystävälleni lahjaksi. Myssy valmistui yhdessä (pitkässä) illassa.


Aivan ihanan pehmeä myssy! Taidan pitää sen itselläni :)

Eilen ehdin keriä ostamiani ja lahjaksi saamiani vyyhtejä. Tykkään keriä, sillä tämä saa mut helposti meditatiiviseen tilaan. Valmiit, kerityt langat ovat myös kauniita, vai mitä?


Joululomalla aion kuntoilun lisäksi neuloa ja neuloa. Lapset ovat töissä välipäivinä ja mieheni on poikansa kanssa matkoilla.

Toivotan teille kaikille lukijoille hyvää joulunaikaa. Nauttikaa yhteisestä ajasta perheenne ja ystävienne kanssa.

tiistai 17. joulukuuta 2013

Syksyn SNY-kierroksen viimeinen paketti

"Joulu lähestyy vihnaa vauhtia ja sen myötä päättyy myös syksyn salainen neuleystävä-kierros."

Näin kirjoitti salainen neuleystäväni joulukuun paketin kirjeessä. Hain paketin tänään smartpostista ja olo oli kuin pikkutytöllä, joka odotti joulua hartaasti! 

Pidän niistä suomenlampaan langoista kovasti! Väritkin ovat kauniita. Mielessäni pyörivät jo hienot kirjoneulelapaset, mutta pitää vielä katsella joitakin malleja...  SNY, näit paljon vaivaa lankojen hankinnan eteen. 

En olekaan aiemmin maistanut watsakahvia, joten kokeilen oikein mielelläni jouluaattona. Mulla on muutenkin erittäin oikutteleva vatsa ;-) Olen itse servettien suurkuluttaja ja nämä joulunaiheiset ovat oikein tervetulleita joulupöytäämme. Piparimuotteja pääsen käyttämään ehkä ensi viikonloppuna, jos vielä innostun. Ne ovat myös sellaisinaan hyviä koriste-esineitä. Lammasmuotti on aivan ihana! 


Paketin sisältö

Salainen neuleystäväni paljastui Rentukaksi. Tämä syksyn SNY-kierros on tuonut mulle paljon iloa, varsinkin vesivahingon ja mittaavan rempan keskellä. Rentukka, lämmin kiitos tästä kierroksesta. Taidan olla blogisi uusi lukija. 


perjantai 6. joulukuuta 2013

Sukkia, sukkia...

Vietän pari vuosilomapäivää ja itsenäisyysvapaata tällä maalla - neuloten, tehden askareita ja nauttien luonnosta. 

Jämälankaraitasukat-joulukalenteri tahdittaa arkirytmiäni. Onneksi lankakassista löytyi tähän asti toivotunvärisiä jämälankoja. Tykkään kovasti. Tänään piti valita väri, joka alkaa etunimeni ensimmäisellä kirjaimella, K:lla. Mitä muita värejä kuin keltainen voi olla?


B-sukka ylhäällä ja A-sukka alhaalla

Jatkan viime vuonna aloitettua sukkaprojektiani. Mari Muinosen Warrella virran-sukat näyttivät netissä hyviltä, mutta käytännössä niitä on hidasta tehdä. Täytyy keskittyä työhön ja seurata ohjetta koko ajan. Lanka onkin ohutta. Teen molempia sukkia samanaikaisesti, koska mahdollisia muutoksia (lisäyksiä tai kavennuksia) voi tehdä samaan aikaan eikä niitä tarvitse muistaa jälkikäteen tehdessä toista sukkaa. Toivottavasti saan paljon tehtyä sunnuntaihin mennessä...


Muinosen Warrella virran-sukat (Raverly), lankana Louhittaren Väinämöistä (oliivia). Näin eilen joutsenrivin Åminneforsissa, lähellä Karjaata. Niin majesteellinen näky!

Toivotan teille lukijoille hyvää itsenäisyyspäivää!

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Haasteiden haaste

Haasteen tarkoituksena on saada näkyvyyttä ja lisää lukijoita blogeille joilla on alle 200 lukijaa.

Säännöt:
1. Jokaisen haastetun tulee kertoa 11 asiaa itsestä.
2. Jokaisen haastetun tulee vastata 11 kysymykseen, jotka haastajasi on valinnut
3. Haastajan pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille
4. Haastajan tulee valita 11 blogia joissa on alle 200 lukijaa
5. Sinun tulee kertoa kuka sinut on haastanut ja kenet sinä haastat
6. Ei takaisin haastamista

1. VAIHE


1. Olen valeblondi ja maailmanparantaja.

2. Käytän villasukkia kesät talvet. Heitänkin myssyn pois vasta juhannuksena. Olen näköjään vilukissa.

3. Aloitin neulomisen aikuisiällä. Koulussa tein hiki otsassa vinoutuneet lapaset, joiden kohtalo oli karmea. Kun mummon tekemät villasukat loppuivat varastosta ja anoppikin lopetti neulomisen, tulin paniikkiin. Mistä saisin ihania sukkia? Mulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä opettelemaan sukantekoa. Siitä homma lähti.

4. Yritän hankkia suomenlampaan villalankoja, sillä ne ovat parhaimpia ja haluan tukea Suomen luonnon monimuotoisuutta. Siinäkin hiilijalanjäljet ovat myös pienempiä kuin supermarketin halpalankojen. Siis haluan tukea suomalaisia käsityöyrittäjiä kaikin tavoin.

5. Haaveeni on kokeilla kasvivärjäystä. Pari pataakin on jo hankittu, mutta ainekset vielä puuttuvat.

6. Ompeleminen ja virkkaaminen ovat tulleet tutuiksi, mutta neulominen on niistä kivoin.

7. Työni vuoksi matkustan paljon. Ostan villalankoja matkamuistoiksi.

8. Villasukat ovat neuletöistäni ykkösiä, mutta yritän välilläkin tehdä muita asusteita ja vaatteita.

9. Harmi, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Haluan neuloa ja neuloa.

10. Olen luonteeltaani avoin ja sosiaalinen.

11. Jos olisin rikas, niin jäisin pitkälle vuorotteluvapaalle ja perustaisin Fiskarsiin pienen, mutta ihanan lankaputiikin.

2. VAIHE

1. Lempileivonnaisesi?

Australialainen lemon slice (sellainen sitruunanmakuinen kakkuleivonnainen)

2. Bravuuriruokasi?

Hmm. Laitan mielelläni ruokaa. Sanotaan vaikka kukkakaalicappucino

3. Huone, jossa säilytät käsityötarvikkeitasi, syttyy palamaan. Mitä pelastat ensisijaisesti?

Vaikea kysymys! Olen laittanut joitakin tunnearvokkaita lankakeriä pieniin laatikkoihin. Niitä nappaisin ehkä ensimmäisiksi.

4. Mistä käsityöstäsi olet ylpein?

Jassoo. Varmaankin ne Virta-palmikkosukat (Punokset puikoille-teoksesta) ja Kainuun lapaset.


5. Aine, josta koulussa pidit/pidät eniten?

Historia.

6. Pitkäaikaisin tulevaisuudenhaaveesi?

Ostimme muutamia vuosia sitten vanhan talon Raaseporin alueelta eli haaveeni on toteutunut. Aina voi haaveilla lisää… Lankakauppa Fiskarsissa esimerkiksi.

7. Laulu, josta tulee erityisen nostalginen tunne?

No, koska en kuule, niin en kuuntele musiikkia. Silti esimerkiksi suvivirsi sävähdyttää kuitenkin :)

8. Seuraatko jotakin tv-sarjaa orjallisesti? Jos, niin mitä?

Katson teeveetä harvoin, mutta Downtown Abbey on aivan ihana tv-sarja!

9. Miten rentoudut?

Olemalla kotona tai mökillä. Neulomalla tai olemalla puutarhassa.

10. Kuinka monta käsityötä sinulla on tällä hetkellä kesken?

Niitä taitaa olla varmaankin 3-5 kappaletta. Hetki, lasken… Jakku, pusero ja kolme sukkaparia.

11. Millä yhdellä sanalla kuvaisit tämänhetkistä elämäntilannettasi?

Mitä sitä kaaoksen jälkeistä elämää sanotaankaan? Vesivahinko, laaja remontti ja evakkoelämä ovat nyt takanapäin. Nyt helpottaa kovasti. Matkalaukkuelämä ei vaan sovi mulle.


3. VAIHE

1. Miksi harrastat käsitöitä?

2. Mikä on lempivärisi?

3. Mikä on seuraava käsityöprojektisi?

4. Mitkä ovat lankojen ostosperustelusi? (Langan laatu, hinta, saatavuus, fiilis jne)

5. Mitä teet epäonnistuneille käsitöillesi?

6. Tilaatko joitakin käsityölehtiä kotiisi?

7. Perheesi / lähipiirisi suhtautuminen käsityöharrastukseesi?

8. Juotko kahvia vai teetä?

9. Millä joululahjoilla muistat perhettäsi / lähipiiriäsi?

10. Mottosi?


4. & 5. vaihe:

Sain haasteen Auilta. Haastan Linnean, Heiskan, Lankapojan, Ipan ja K:n. En nyt löytänyt enempää haastettavia, mutta nämä taitavat käsintaitajat voivat viedä tämän mukavan haasteen eteenpäin, jos haluavat.

Joulukuun avaus


Tänään on ensimmäinen adventtisunnuntai. Kellarista ja vintiltä on haettu tekokuuseja ja koristeita ja kynttilävarastoa on myös päivitetty. Mökillä haemme luvan kanssa aidon kuusen naapurin metsästä. 

SNY:n lähettämän joulukalenterin ensimmäinen luukku on avattu. Internetissä on monta, monta hauskaa käsityöjoulukalenteria. Muun muassa Facebookissa on norjalaisten, Arnen ja Carloksen joulupallokalenteri (sopii niille, jotka haluavat tehdä palloja nopsasti) ja Garnstudion perinteisestä joulukalenterista löytyy uusi ohje joka päivä (ohjeet ovat helpoista haastaviin). Suosikkini on Missä neuloimme kerran-blogin joulukalenteri, jossa tehdään jämälankaraitasukat. Joka päivä tulee postaus siitä, mitä väriä neulomme sukan seuraavaan raitaan. Tämähän on oikein jännittävää ja pääsen jämälangoista eroon näinkin!
Hyvää adventtia!