Siirry pääsisältöön

Mahtava kirjasyksy

Tänä syksynä kirjamarkkinoille on tullut monta, monta mielenkiintoista käsityökirjaa, että piti välilläkin hengähtää. Niitä olen saanut selailla, lukea ja katsella useina iltoina ja kirjannut malleja ylös Do it-listalleni. En tässä postauksessa ala arvioida jokaista teosta erikseen ja yksityiskohtaisesti, koska monet bloggaajat ovat jo tehneet hyviä kirja-arvioita. Kommentoin kuitenkin, jos jokin kirja kolahtaa mua suuresti tai jokin asia vaivaa mieltäni.


Syksysato 2015 




Kerä-lankakaupan pitäjä Jonna Hietala on kääntänyt tanskalaisen neulekirjan suomeksi. Monet ohjeet ovat mielenkiintoisia (esim. Robin ja Pine) ja useissa ohjeissa käytetään kahta eri Isagerin lankaa samanaikaisesti. Näitä Isagerin lankoja taas on saatavilla vain kahdesta kaupasta. Olisi hyvä, jos ohjeissa on myös muita lankavaihtoehtoja. Toisaalta tiheyden tarkistaminen auttaa neulojaa miettimään muita vaihtoehtoja. Valokuvat ovat kauniita ja selkeitä.

Ystäväni on tuonut virolaisen käsityökirjan (toim. Anu Kabur, Anu Pink & Mai Meriste) Tallinnasta ja teos käsittelee Muhu-saaren kaunista käsityökulttuuria. Tästä kirjasta esimerkiksi Puikkomaisteri oli ammentanut erilaisia ideoita sukkiinsa. Tykkään kirjasta sen vuoksi, että sitä voi lukea uudestaan ja uudestaan. Ilun Handu oli blogannut samasta kirjasta. Ks. linkki.


Puikkomaisterin sukkakirja ja Virkkuri 3

Harvoin olen saanut lukea hyvää käsityöteosta ja tämä Tiina Kaarelan Puikkomaisterin sukkakirja on just yksi parhaista kirjoista! Se on suunnattu tottuneille neulojille ja siksi neulonnan alkeet ovat jääneet pois kirjasta (hyvä!). Kirjoneuletyöt ovat pelottaneet monia neulojia, joten Puikkomaisteri kirjoittaa nämä kipukohdat auki. Tykkään erityisesti siitä, että ohjeiden kanssa ei tarvitse olla niin tarkkaa ja neulojat voivat antaa itselleen välillä anteeksi (hurraa!). Ilahduin myös suuresti, että Puikkomaisteri antaa luvan sukkien tekoon hyväntekeväisyyttä varten. Harrastan nimittäin tätä ja myymistäni sukista & lapasista saadut tulot ovat menneet Kuurojen maailmanliiton varainhankintaan kuurojen tyttöjen ja naisten hyväksi.

Molla Millsin Virkkuuri kolmonen on tuttuun tapaan selkeä ja suunnattu miesneulojille. Puseroa olisi kiva virkata, kunhan olen sisäistänyt virkkaamisen salat kunnolla. Tykkään tästä simppelistä kirjasta. 


Neulo saumattomasti ylhäältä alas ja Kerroksia

Olen aiemmin tiennyt, että Piitu Nykopp on kuvataiteilija, mutta käsityökirja on yllätys! Kerroksia-kirjan monet puseromallit kolahtivat heti ja langat ovat pääasiallisesti tuttuja. Muutamat kuvat ovat harmillisesti hämäriä, etten voinut nähdä puseron pintaa tarkasti, mutta tämä on ehkä pieni ongelma. Kuvien tutut maisemat ilahduttavat mua, sillä meillä on toinen koti samassa pitäjässä. 

Tuulia Salmelan teos on kenties kaikista hauskin! Olen toki neulonut pari kolme puseroa ylhäältä alas, mutta Tuulian metodi on mulle uusi. Täytyy tehdä ensin minipuseroharjoitelma ja monta mallitilkkua (joo, joo!). Tekstit ovat vähän vaikeaselkoisia, mutta kunhan keskittyy tekstiin jonkin aikaa, niin mielenkiinto herää! Tykkään!


Perinteiset villasukat ja 100 isoäidinneliötä

Perinteiset villasukat on jatkoa Anna-Karoliina Tetrin Perinteiset lapaset-kirjalle. On kerrassaan hienoa, että joku on perehtynyt suomalaisen käsityön historiaan. Tiedän, että vanhojen asiakirjojen ja tekstiilien selvittäminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Hänelle nostan hattuni... myssyni. 

Tämä virkkuukirja, 100 isoäidinneliötä (Leonie Morgan) on harjoituskirjani. On kivaa tehdä vaihteeksi muita neliöitä kuin vain isoäidinneliötä. 


Knitbot yoked (by Hannah Fettig) ja November knits (Kate Gagnon Osborn & Courtney Kelley)

Ostin englanninkielisiä neulekirjoja siksi, että yritän kehitellä englanninkielistä käsityösanastoani.



Nämä ovat kiva lisä käsityökirjastooni :)

No niin, kirjaesittelyni venyy ja venyy pitkäksi. Toivottavasti tästä on teille, käsityöystäville hyötyä. Kirjantekijöille haluankin lausua isot kiitokset hienosta työstä!

Kommentit

  1. Hyvä ja mielenkiintoinen yhteenveto syksyn kirjoista ja olen samaa mieltä kaikkien kirjojen suhteen, mitkä minullakn on.

    VastaaPoista
  2. Kiitos mukavasta ja hyödyllisestä kirjakatsauksesta! Olen vähän myöhässä kiitokseni kanssa, mutta jospa joskus näet tämän kiitoksen! Kirjoituksesi ja instagramisi ovat mukavia ja kiinnostavia näin mummi-ihmisellekin. Aikoinaan neuloin paljonkin ja nyt kun on omia lapsenlapsia olen yrittänyt elvyttää taitojani ja intohimoani neulomiseen. Te nuoret ja taitavat naiset olette olleet siinä isoksi avuksi ja iloksi!!! Mukavaa neulomiskevättä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että kävit lukemassa blogiani! On hienoa, että vanhemmat ihmiset käyttävät aktiivisesti sosiaalista mediaa. Some nimittäin innostaa meitä kaikkia kokeilemaan jotakin uutta ja vaihtamaan kokemuksia teidän käsityöystävien kanssa.

      Tervetuloa uudestaan ja neulomisiloa sinulle!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydellisen villapaidan metsästys

Ilahduin, kun Novita alkoi myydä suomenlampaan villalankoja pari vuotta sitten. Kun nämä Suomivilla-kerät olivat poistomyynnissä, niin mulle, pienelle maailmanparantajalle tuli hätä: halusin niille hyvän kodin. Älkää kysykö miksi :) Mielessäni oli jokin simppeli villapaita, kuten aina, ja etsin sopivaa ohjetta jonkin aikaa. Lopulta rohkenin tekemään paidan itse ja aloitin ylhäältä alas. Jouduin toki purkaamaan työni pari kertaa, mutta paksulla langalla neulominen oli kuitenkin nopeaa, joten purku ei haitannut. Kun vartalo-osa oli valmis, huomasin vartalon keskellä värieroja. Voi ei, en muistanut katsoa kerien eränumeroita! Harkinnan jälkeen päätin, etten purkaisi ja neuloisi uudelleen, koska joidenkin mukaan eroja ei oikein huomaa heti.  Kirjoitin ohjeen muistiin, mutta tätä voi, ilman muuta, edelleen kehittää ja muokata. Mielestäni rintaosan kohdalla kannattaa tehdä lyhennettyjä ja pidennettyjä kerroksia, jotta pusero tasaantuu kauniisti. Tällä kertaa en tehnyt. Villapaita lähtee mini

Merikarhun Cousteau-pipo

Olen neulonut lukuisia myssyjä miehelleni. Hän ei oikein jaksa innostua löppömyssyistä, vaikka mä itse käytän niitä oikein mielelläni. Syy selvisi, että mieheni tykkää tiukoista resoripipoista ja hän oli haaveillut pitkään punaisesta Cousteaun piposta. Veneilyssä hyvä myssy pysyy hyvin päässä ja leudoilla ilmoilla myssyä voi kääriä pikkumyssyksi, ettei tule kuumaa. Mieheni ei myöskään pidä kutittavista villamyssyistä. Snurre-lankakaupassa näin pari Cousteau-pipomallia. Ne oli neulottu ihanan pehmeästä Lamana Cusco -alpakkalangasta ja väri olikin oikea punainen. Kauppias Anne kertoi, että ohje löytyy netistä. Ei muuta kuin lankojen ostoon ja etsimään ohjetta verkosta! Josko tässä on se mieheni unelmapipo...! Aloitin 120 silmukalla pyöröpuikoilla (4 mm), mutta 6 cm:n resorin jälkeen totesin, että siitä tulisi liian iso ja purin työn. Aloitin uudestaan ja 100 silmukalla. Piposta tuli tosi hyvä! Ei mennyt enempää kuin noin 75 grammaa. Kavennukset ovat jopa kauniita.

Kaisan perussukat

Olen neulonut tällä ohjeella monet sukat. Kehittelin sukkaohjetta siten, että sukat olisivat aivan napakoita eivätkä löysiä. Eilen sain ystävältäni iloisen viestin ja siinä hän kiitti lahjasukista, ja että ne ovat oikeasti saapassukkia. Talvi- ja kumisaappaissa nämä sukat eivät hankaa esimerkiksi ikävästi kantapäitä ollenkaan. Tätä ohjetta voi soveltaa vapaasti, vaikka pidentämällä varsia, vaihtamalla kantapää- tai kärkimallia (esimerkiksi nauhakavennusta).  Koko: 38-39 Lanka: 100 g ohutta fingering-vahvuista lankaa, esimerkiksi Louhittaren Väinämöinen, Lang Jawoll tai Novitan Nalle Puikot: 2,5 Luo 64 silmukkaa ja neulo 2 o 2 n –joustinneuletta 40 kerrosta. Kavenna yksi silmukka joka puikon alussa, yhteensä 4 silmukkaa. Jatka sileää neuletta 60 silmukalla 35-45 kerrosta. Siirrä ensimmäisen puikon silmukat neljännelle puikolle, yhteensä 30 silmukkaa. Aloita vahvennettu kantapäätilkku ja neulo 34 kerrosta. Sen jälkeen aloita kantapohjan kavennukset: neul