Siirry pääsisältöön

Suurilla käsityömessuilla

Kaverini onnistui houkutella mut Euroopan suurimmille käsi- ja taideteollisuusmessuille, jotka pidettiin tänä viikonloppuna Tampereella. En pidä väenpaljoudesta, pitkistä ruuhkajonoista ja varsinkin vessajonoista, mutta kaverini avustuksella selvisin kaikista ahdistusta synnyttävistä paikoista :-P Loppujen lopuksi meillä oli hauskaa koluta kaikkia myyntikojuja ja näyttelyjä läpi. Jalkani ja käteni huusivat hoosiannaa seitsemän tunnin harhailun jälkeen.

Tässä postauksessa koitan analysoida näkemyksiäni ja kokemuksiani messuista. Kommenteillani ei ole tarkoitus arvostella ketään tai mitään.

Joku sanoi, että muut messut eivät ole mitään niiden tamperelaisten messujen rinnalla. Olkoon, tämä on mielestäni ihan makuasia. Olen käynyt pari kertaa Helsingin käsityömessuilla (Wanhassa Satamassa) ja löysin muutamia tuttuja näytteilleasettajia sieltä Tampereelta. 

Novita ja Suuri käsityö järjestivät karkkineulekilpailun ja oli hauskaa todeta, että työt olivat aivan taidokkaita. 


Karkkineule-selfie

Paikalla olivat myös julkkikset opastamassa asiakkaita. Molla Mills, Myboshi-pipojen saksalaiset virkkaajapojat, omA KOPPA-bloggari Virpi Siira... Lankojen ja kankaiden ohella messuilta löytyi myös paljon kivaa askartelijoille. 

Olin katsellut erityisesti lähilankojen valikoimaa ja pienten yritysten tarjontaa. Perinteisten käsityöyrittäjien (huovutetut asusteet, pellavasta valmistetut vaatteet ja huivit, saviastiat...) rinnalle on tullut ilahduttavan paljon nuoria yrittäjiä, jotka inspiroivat vaikka kierrätysmateriaaleista ja lähituotteista. Heidän vahvuuksiinsa kuuluu mm. verkostoituminen sosiaalisessa mediassa (blogit, instagram jne). Mitkä asiat kiinnostavat meitä käsityöharrastajia nyt? Haemmeko nykyään enimmäkseen vinkkien ja ideoiden lisäksi myös elämyksiä? 

Ilahduin, että esimerkiksi Succaplokki alkaa kierrätysmateriaalista valmistettujen käsityötarvikkeiden rinnalla myös myydä somia suomenlampaan villan vyyhtejä (tukuwool.fi). Tänään Kerä mainosti, että tällaisia saadaan itse putiikista lähiaikoina. 


Tuku Wool -villavyyhtejä 

Kävin myös moikkaamassa Kerä- ja Titityy-putiikin väkeä ja mukaani tulivat muutamia Madelinetosheja, Louhittaren Ainoja, Edenin cottagea, Sweetgeorgiaa, Uncommon Threadia...


Pussillinen namuja 

Kun lähdimme hakemaan takkimme, huomasin nämä hauskat joulukortit. Reetta Isotupa-Siltanen (Joutomaa) on painattanut kollaasitöistä joulu- ja onnittelukortteja. Tänä vuonna lähipiirini saa varmasti ihmetellä joulutervehdyksiäni. Tykkään!


Yhteenvedoksi voin sanoa, että ihmeteltävää oli riittänyt ja meillä oli ihan hauskaa. Oli myös kivaa nähdä tuttuja myyjiä.  En usko jaksavani lähteä uudestaan ensi vuonna niille messuille, mutta sitä ei voi tietää. 

Nyt kerimään näitä ihanuuksia ja ideoimaan uusia käsityöprojekteja! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luottomyssyjä

Mä, suuri myssyjen ystävä, tein harmaan, yksinkertaisen myssyn Uncommon Threadin Merino Silk Fingering-langasta eräällä työmatkalla viime keväänä ja tykästyin siihen kovasti. Lanka on niin pehmeä ja kaunis. Seuraavalla ostoskäynnilläni Titityyssä syyskuussa muistin tämän langan ja valitsin tällä kertaa okrankeltaisen värin. 


Malli: yksinkertainen myssy Ohje: oma Lanka: The Uncommon Thread merino silk fingering (50 % / 50 %) Puikot: 3
Ohje: Luo 110 silmukkaa. Neulo 1 o (kiertäen), 1 n -joustinneuletta 20 kerrosta. Jatka sileää neuletta, kunnes työ on 21 cm. Aloita kavennukset: kavenna 10 silmukkaa tasavälein ensimmäisellä kerroksella ja toisella kerroksella ei kavennuksia, kolmannella kerroksella 10 silmukkaa ja niin edelleen. Voit jossakin vaiheessa kaventaa joka kerroksella, jos haluat. Lopeta neulominen, kun puikoilla on noin 40 silmukkaa, ja ompele silmukat yhteen. Päättele lanka. 
Onneksi sain keltaisen myssyn valmiiksi eilen illalla ja tänä aamuna täällä Hesassa oli jopa +2 astetta ja …

Pipotehdas täydessä tehossa

Monet tuntevat Kalastajan vaimon Beanie-myssyn ja sellaisia olenkin tehnyt pari kertaa. Rowan Angora Haze-lanka on tosi ihanan pehmeä. Käytössä myssyt löystyivät kuitenkin nopeasti ja kerran tuuli meinasi viedä piponi päästäni. Beanie-myssystä puuttui resori ja päätin "jalostaa" mallia kovaan käyttöön. Tässä on aika väljästi kirjoitettu ohje :-)


Angoramyssy Lanka: Rowan Angora Haze (alle 25 gr) Ohje: kehitetty Beanie-myssy, oma ohje Puikot: pyöröpuikot ja sukkapuikot, 3 mm
Luo 90 s ja neulo resoria (1 o kiertäen, 1 n *-*)noin 8 cm verran. Jatka sitten sileää neuletta, kunnes työ on noin 22-23 cm. Aloita kavennukset (ja vaihda pyöröpuikot sukkapuikkoihin jossakin vaiheessa): ensimmäisellä kierroksella kavenna joka 10 s välein, kolmannella kierroksella kavenna 9 s välein, 5. kierroksella joka 8 s välein ja kavenna sitten joka kierroksella samojen kavennusten kohdalla, kunnes puikoilla on noin 20 silmukkaa. Katkaise lanka ja pujota se neulalla loppujen silmukoiden läpi. Kiristä reik…

Täydellisen villapaidan metsästys

Ilahduin, kun Novita alkoi myydä suomenlampaan villalankoja pari vuotta sitten. Kun nämä Suomivilla-kerät olivat poistomyynnissä, niin mulle, pienelle maailmanparantajalle tuli hätä: halusin niille hyvän kodin. Älkää kysykö miksi :) Mielessäni oli jokin simppeli villapaita, kuten aina, ja etsin sopivaa ohjetta jonkin aikaa. Lopulta rohkenin tekemään paidan itse ja aloitin ylhäältä alas. Jouduin toki purkaamaan työni pari kertaa, mutta paksulla langalla neulominen oli kuitenkin nopeaa, joten purku ei haitannut. Kun vartalo-osa oli valmis, huomasin vartalon keskellä värieroja. Voi ei, en muistanut katsoa kerien eränumeroita! Harkinnan jälkeen päätin, etten purkaisi ja neuloisi uudelleen, koska joidenkin mukaan eroja ei oikein huomaa heti. 
Kirjoitin ohjeen muistiin, mutta tätä voi, ilman muuta, edelleen kehittää ja muokata. Mielestäni rintaosan kohdalla kannattaa tehdä lyhennettyjä ja pidennettyjä kerroksia, jotta pusero tasaantuu kauniisti. Tällä kertaa en tehnyt. Villapaita lähtee mini…