Siirry pääsisältöön

Täydellisen villapaidan metsästys

Ilahduin, kun Novita alkoi myydä suomenlampaan villalankoja pari vuotta sitten. Kun nämä Suomivilla-kerät olivat poistomyynnissä, niin mulle, pienelle maailmanparantajalle tuli hätä: halusin niille hyvän kodin. Älkää kysykö miksi :) Mielessäni oli jokin simppeli villapaita, kuten aina, ja etsin sopivaa ohjetta jonkin aikaa. Lopulta rohkenin tekemään paidan itse ja aloitin ylhäältä alas. Jouduin toki purkaamaan työni pari kertaa, mutta paksulla langalla neulominen oli kuitenkin nopeaa, joten purku ei haitannut. Kun vartalo-osa oli valmis, huomasin vartalon keskellä värieroja. Voi ei, en muistanut katsoa kerien eränumeroita! Harkinnan jälkeen päätin, etten purkaisi ja neuloisi uudelleen, koska joidenkin mukaan eroja ei oikein huomaa heti. 

Kirjoitin ohjeen muistiin, mutta tätä voi, ilman muuta, edelleen kehittää ja muokata. Mielestäni rintaosan kohdalla kannattaa tehdä lyhennettyjä ja pidennettyjä kerroksia, jotta pusero tasaantuu kauniisti. Tällä kertaa en tehnyt. Villapaita lähtee miniäkokelaalle lahjaksi.
Villapaita

Lanka: Novita Suomivilla (100 % villaa), noin 410 g
Puikot: 80 cm, pyöröpuikot, 4,5 mm, 40 cm, pyöröpuikot, 4,5 mm ja sukkapuikot 4,5 mm. 

Luo 80 s ja neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta, 10 kerrosta. 

Neulo tästä eteenpäin oikein. Neulo 10 s, sm, 30 s, sm, 10 s, sm, 30 s ja sm. 

Tee lisäykset joka toisen kerroksen sm:n molemmille puolille (1 s, sm, 1 s) noin 22 kertaa (en laskenut muistiin). Tai sovella itse, paljonko lisäät.

Siirrä hihojen silmukat (54 s x 2) apulangalle ja neulo vartalo-osa (yhteensä 150 s). 

Kavenna vähän ennen lantiota muutamia silmukoita (tein yht. 4 s) ja lisää sama määrä silmukoita noin 10 cm:n jälkeen. 

Kun olet haluamallasi tasolla, aloita 10 kerroksen 2 o, 2 n -joustinneule ja päättele. 

Poimi toisen hihan silmukat 40 cm pyöröpuikoille ja neulo pyörönä kyyrnäpäähän asti. Kavenna 1 s x 6 kertaa noin 3 cm välein = 48 s. Kun hihan pituus on vähän ennen kättä (mitä sitä kohtaa sanotaankaan?), aloita 2 o, 2 n -joustinneule 12 kerrosta. Päättele.

Tee toinen hiha samoin.

Päättele juoksulangat. Höyrytä kevyesti tai liota ja pingota varovaisesti. 

Vastaanotan palautteita ja kommentteja oikein mielelläni.

Kommentit

 1. Kiitos ohjeesta. Se on muuten maailman lyhyin ja selkokielinen. Tuskailen aina käsityökirjojen kansas kun neulon jotain takkia tai puseroa. Turhan pitkiä ja myös vaikeaselkoisia.

  Vieläkään en ole aloittanut Tuulia Salmelan minipuseron ohjeella. Ei ole muka aikaa mutta se johtunee, etten pysty nyt keskittymään siihen tällä hetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, miksi ne ovat aina vaikeaselkoisia? Luin muuten eilen Salmelan kirjan ja ajattelin kokeilla perusvillatakkia Pohjan Akan langoilla joskus kevään aikana.

   Poista
  2. Ehkä tyhmä kysymys, mutta mitä tarkoittaa "sm"?

   Poista
 2. Vaikuttaisi helpolta, kerrotko vielä mitä tarkoittaa sm sekä minkä kokoiselle tämä kyseinen on? Ajattelin lähteä kokeilemaan esimmäistä villapaitaa :)

  VastaaPoista
 3. Koko on noin s/m, 165 cm pitkälle ihmiselle.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luottomyssyjä

Mä, suuri myssyjen ystävä, tein harmaan, yksinkertaisen myssyn Uncommon Threadin Merino Silk Fingering-langasta eräällä työmatkalla viime keväänä ja tykästyin siihen kovasti. Lanka on niin pehmeä ja kaunis. Seuraavalla ostoskäynnilläni Titityyssä syyskuussa muistin tämän langan ja valitsin tällä kertaa okrankeltaisen värin. 


Malli: yksinkertainen myssy Ohje: oma Lanka: The Uncommon Thread merino silk fingering (50 % / 50 %) Puikot: 3
Ohje: Luo 110 silmukkaa. Neulo 1 o (kiertäen), 1 n -joustinneuletta 20 kerrosta. Jatka sileää neuletta, kunnes työ on 21 cm. Aloita kavennukset: kavenna 10 silmukkaa tasavälein ensimmäisellä kerroksella ja toisella kerroksella ei kavennuksia, kolmannella kerroksella 10 silmukkaa ja niin edelleen. Voit jossakin vaiheessa kaventaa joka kerroksella, jos haluat. Lopeta neulominen, kun puikoilla on noin 40 silmukkaa, ja ompele silmukat yhteen. Päättele lanka. 
Onneksi sain keltaisen myssyn valmiiksi eilen illalla ja tänä aamuna täällä Hesassa oli jopa +2 astetta ja …

Pipotehdas täydessä tehossa

Monet tuntevat Kalastajan vaimon Beanie-myssyn ja sellaisia olenkin tehnyt pari kertaa. Rowan Angora Haze-lanka on tosi ihanan pehmeä. Käytössä myssyt löystyivät kuitenkin nopeasti ja kerran tuuli meinasi viedä piponi päästäni. Beanie-myssystä puuttui resori ja päätin "jalostaa" mallia kovaan käyttöön. Tässä on aika väljästi kirjoitettu ohje :-)


Angoramyssy Lanka: Rowan Angora Haze (alle 25 gr) Ohje: kehitetty Beanie-myssy, oma ohje Puikot: pyöröpuikot ja sukkapuikot, 3 mm
Luo 90 s ja neulo resoria (1 o kiertäen, 1 n *-*)noin 8 cm verran. Jatka sitten sileää neuletta, kunnes työ on noin 22-23 cm. Aloita kavennukset (ja vaihda pyöröpuikot sukkapuikkoihin jossakin vaiheessa): ensimmäisellä kierroksella kavenna joka 10 s välein, kolmannella kierroksella kavenna 9 s välein, 5. kierroksella joka 8 s välein ja kavenna sitten joka kierroksella samojen kavennusten kohdalla, kunnes puikoilla on noin 20 silmukkaa. Katkaise lanka ja pujota se neulalla loppujen silmukoiden läpi. Kiristä reik…