Siirry pääsisältöön

Sukka Karjalasta

Luit oikein, sukka yksikössä.

Mummini kutoi näitä kauniita sukkia mulle, kun olin teini. Villajutut eivät silloin mua kiinnostaneet. Käytin mieluummin (rumia) tennissukkia. Vasta esikoiseni synnyttyä aloin käyttää sukkia ja tajusin, että ne olivat tosi lämpimiä ja KAUNIITA. Valitettavasti ne kuluivat puhki ja ajattelin laittaa niihin nahkapohjia. Jossakin vaiheessa toinen pari hävisi ja mulla on enää tämä toinen jäljellä. Muutamia vuosia sitten mulla puhkesi tämä neuloosi ja vähän aikaa sitten aloin innostua perinteisistä sukista, erityisesti karjalalaisista värikkäistä sukista. 


Karjalainen sukka

Muuton yhteydessä löysin tämän sukan ja päätin dokumentoida tätä sukkamallia valokuvaamalla ja tekemällä ohjemallia. Voisin tehdä uudet kopiot. Mua ilahdutti nähtyäni alkukirjaimet: AK. Mummi oli siis kutonut sukkia nimenomaan mulle. 

Vahvennettu kantapää? Sädekavennus 

Mummini teki aina sädekavennuksia, myös lapasiin. Kantapää näyttää kauniilta ja erikoiselta. Silmukat olisivat tehty kiertäen. Osaisiko joku viisas sanoa tästä jotakin? Arvioin, että puikot ovat kooltaan 2,5. Lanka tuntuu niin villaiselta, mutta siinä voisi olla myös vähän keinotekokuitua. 

Mun täytyy velvollisuudekseni tehdä samanlaiset, sillä haluan kunnioittaa rakasta mummia, taitavaa kädentekijää. Sitä paitsi sukka näyttää niin kauniilta. 

Kommentit

 1. Kaunis sukka.
  En tiedä, onko tuo vahvistettu kantapää, kun ennen kantapäätä katsoin nuo silmukat, jotka jatkuvat kantapäähän samalla tavalla enkä näe, että joka toinen silmukka olisi alempana.
  Oletko vertaillut kantapäitä Sukupolvien silmukat-kirjan kanssa? Jospa siitä kirjasta selviäisi, miten kantapäitä tehtiin siihen aikaan.
  Itselläni ei ole vielä kyseistä kirjaa, mutta aion hankkia sen, kunhan sen hinta on kukkaroystävällisempi minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä samanlaisen sukkaparin tekoon! :)

   Poista
  2. Katsoin kantapään toiselta puolelta ja se näytti jotenkin vahvennetulta. Oikean puolen pinta on niin kauniisti tehty. Erikoista siinä on, ettei jokainen toinen silmukka ollut alempana.

   Poista
  3. Kiitos, Linnea onnentoivotuksista. Löysin tänään tyhjiä kaaviopapereita. Pitää vielä löytää värikyniä ja sitten kädet heilumaan!

   Poista
 2. Hei!

  Todella kaunis sukka ja on niin sinun näköisesi sukka! Kyllä todellakin kannattaa tehdä pari ja myöskin tehdä tuosta oma ohje.:)

  Minusta tuntuu, että tuo on vahvennettu kantapää. Katsoin juuri sukupolvien silmukat-kirjaa ja melkein kaikissa on vahvennettu kantapää. Olisikohan Novita- sukkalehdessä jotain vastaavaa?

  Kertakaikkiaan ihana sukka ja malli on ihana.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, olen samaa mieltä, sukka on kaunis ja omaperäinen.

   Poista
 3. Tää on mun mielestä ihanan sydäntälämmittävä, oman mummin aikanaan tekemät sukat. Ja hieno ajatus tehdä samanlaiset!!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luottomyssyjä

Mä, suuri myssyjen ystävä, tein harmaan, yksinkertaisen myssyn Uncommon Threadin Merino Silk Fingering-langasta eräällä työmatkalla viime keväänä ja tykästyin siihen kovasti. Lanka on niin pehmeä ja kaunis. Seuraavalla ostoskäynnilläni Titityyssä syyskuussa muistin tämän langan ja valitsin tällä kertaa okrankeltaisen värin. 


Malli: yksinkertainen myssy Ohje: oma Lanka: The Uncommon Thread merino silk fingering (50 % / 50 %) Puikot: 3
Ohje: Luo 110 silmukkaa. Neulo 1 o (kiertäen), 1 n -joustinneuletta 20 kerrosta. Jatka sileää neuletta, kunnes työ on 21 cm. Aloita kavennukset: kavenna 10 silmukkaa tasavälein ensimmäisellä kerroksella ja toisella kerroksella ei kavennuksia, kolmannella kerroksella 10 silmukkaa ja niin edelleen. Voit jossakin vaiheessa kaventaa joka kerroksella, jos haluat. Lopeta neulominen, kun puikoilla on noin 40 silmukkaa, ja ompele silmukat yhteen. Päättele lanka. 
Onneksi sain keltaisen myssyn valmiiksi eilen illalla ja tänä aamuna täällä Hesassa oli jopa +2 astetta ja …

Pipotehdas täydessä tehossa

Monet tuntevat Kalastajan vaimon Beanie-myssyn ja sellaisia olenkin tehnyt pari kertaa. Rowan Angora Haze-lanka on tosi ihanan pehmeä. Käytössä myssyt löystyivät kuitenkin nopeasti ja kerran tuuli meinasi viedä piponi päästäni. Beanie-myssystä puuttui resori ja päätin "jalostaa" mallia kovaan käyttöön. Tässä on aika väljästi kirjoitettu ohje :-)


Angoramyssy Lanka: Rowan Angora Haze (alle 25 gr) Ohje: kehitetty Beanie-myssy, oma ohje Puikot: pyöröpuikot ja sukkapuikot, 3 mm
Luo 90 s ja neulo resoria (1 o kiertäen, 1 n *-*)noin 8 cm verran. Jatka sitten sileää neuletta, kunnes työ on noin 22-23 cm. Aloita kavennukset (ja vaihda pyöröpuikot sukkapuikkoihin jossakin vaiheessa): ensimmäisellä kierroksella kavenna joka 10 s välein, kolmannella kierroksella kavenna 9 s välein, 5. kierroksella joka 8 s välein ja kavenna sitten joka kierroksella samojen kavennusten kohdalla, kunnes puikoilla on noin 20 silmukkaa. Katkaise lanka ja pujota se neulalla loppujen silmukoiden läpi. Kiristä reik…

Täydellisen villapaidan metsästys

Ilahduin, kun Novita alkoi myydä suomenlampaan villalankoja pari vuotta sitten. Kun nämä Suomivilla-kerät olivat poistomyynnissä, niin mulle, pienelle maailmanparantajalle tuli hätä: halusin niille hyvän kodin. Älkää kysykö miksi :) Mielessäni oli jokin simppeli villapaita, kuten aina, ja etsin sopivaa ohjetta jonkin aikaa. Lopulta rohkenin tekemään paidan itse ja aloitin ylhäältä alas. Jouduin toki purkaamaan työni pari kertaa, mutta paksulla langalla neulominen oli kuitenkin nopeaa, joten purku ei haitannut. Kun vartalo-osa oli valmis, huomasin vartalon keskellä värieroja. Voi ei, en muistanut katsoa kerien eränumeroita! Harkinnan jälkeen päätin, etten purkaisi ja neuloisi uudelleen, koska joidenkin mukaan eroja ei oikein huomaa heti. 
Kirjoitin ohjeen muistiin, mutta tätä voi, ilman muuta, edelleen kehittää ja muokata. Mielestäni rintaosan kohdalla kannattaa tehdä lyhennettyjä ja pidennettyjä kerroksia, jotta pusero tasaantuu kauniisti. Tällä kertaa en tehnyt. Villapaita lähtee mini…