Siirry pääsisältöön

Täydellisen villapaidan metsästys

Ilahduin, kun Novita alkoi myydä suomenlampaan villalankoja pari vuotta sitten. Kun nämä Suomivilla-kerät olivat poistomyynnissä, niin mulle, pienelle maailmanparantajalle tuli hätä: halusin niille hyvän kodin. Älkää kysykö miksi :) Mielessäni oli jokin simppeli villapaita, kuten aina, ja etsin sopivaa ohjetta jonkin aikaa. Lopulta rohkenin tekemään paidan itse ja aloitin ylhäältä alas. Jouduin toki purkaamaan työni pari kertaa, mutta paksulla langalla neulominen oli kuitenkin nopeaa, joten purku ei haitannut. Kun vartalo-osa oli valmis, huomasin vartalon keskellä värieroja. Voi ei, en muistanut katsoa kerien eränumeroita! Harkinnan jälkeen päätin, etten purkaisi ja neuloisi uudelleen, koska joidenkin mukaan eroja ei oikein huomaa heti. 

Kirjoitin ohjeen muistiin, mutta tätä voi, ilman muuta, edelleen kehittää ja muokata. Mielestäni rintaosan kohdalla kannattaa tehdä lyhennettyjä ja pidennettyjä kerroksia, jotta pusero tasaantuu kauniisti. Tällä kertaa en tehnyt. Villapaita lähtee miniäkokelaalle lahjaksi.








Villapaita

Lanka: Novita Suomivilla (100 % villaa), noin 410 g
Puikot: 80 cm, pyöröpuikot, 4,5 mm, 40 cm, pyöröpuikot, 4,5 mm ja sukkapuikot 4,5 mm. 

Luo 80 s ja neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta, 10 kerrosta. 

Neulo tästä eteenpäin oikein. Neulo 10 s, sm, 30 s, sm, 10 s, sm, 30 s ja sm. 

Tee lisäykset joka toisen kerroksen sm:n molemmille puolille (1 s, sm, 1 s) noin 22 kertaa (en laskenut muistiin). Tai sovella itse, paljonko lisäät.

Siirrä hihojen silmukat (54 s x 2) apulangalle ja neulo vartalo-osa (yhteensä 150 s). 

Kavenna vähän ennen lantiota muutamia silmukoita (tein yht. 4 s) ja lisää sama määrä silmukoita noin 10 cm:n jälkeen. 

Kun olet haluamallasi tasolla, aloita 10 kerroksen 2 o, 2 n -joustinneule ja päättele. 

Poimi toisen hihan silmukat 40 cm pyöröpuikoille ja neulo pyörönä kyyrnäpäähän asti. Kavenna 1 s x 6 kertaa noin 3 cm välein = 48 s. Kun hihan pituus on vähän ennen kättä (mitä sitä kohtaa sanotaankaan?), aloita 2 o, 2 n -joustinneule 12 kerrosta. Päättele.

Tee toinen hiha samoin.

Päättele juoksulangat. Höyrytä kevyesti tai liota ja pingota varovaisesti. 

Vastaanotan palautteita ja kommentteja oikein mielelläni.

Kommentit

  1. Kiitos ohjeesta. Se on muuten maailman lyhyin ja selkokielinen. Tuskailen aina käsityökirjojen kansas kun neulon jotain takkia tai puseroa. Turhan pitkiä ja myös vaikeaselkoisia.

    Vieläkään en ole aloittanut Tuulia Salmelan minipuseron ohjeella. Ei ole muka aikaa mutta se johtunee, etten pysty nyt keskittymään siihen tällä hetkellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, miksi ne ovat aina vaikeaselkoisia? Luin muuten eilen Salmelan kirjan ja ajattelin kokeilla perusvillatakkia Pohjan Akan langoilla joskus kevään aikana.

      Poista
    2. Ehkä tyhmä kysymys, mutta mitä tarkoittaa "sm"?

      Poista
    3. Veikkqan, että silmukkamerkki.

      Poista
  2. Vaikuttaisi helpolta, kerrotko vielä mitä tarkoittaa sm sekä minkä kokoiselle tämä kyseinen on? Ajattelin lähteä kokeilemaan esimmäistä villapaitaa :)

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Mä jo mietin mikä on se sm on ja tässä oli sitten vastaus! 🙂🙃😊

      Poista
  4. Koko on noin s/m, 165 cm pitkälle ihmiselle.

    VastaaPoista
  5. Tosi hyvin näytät ottavan palautetta vastaan kun julkaiset vain sellaiset kommentit missä sinun ohjetta ylistetään. ��‍♀️ Voi sitä raukkaa jonka anoppi sinä olet.

    VastaaPoista
  6. Lähdin tekemään tämän ohjeen mukaan, mutta heti resorin jälkeen olen hieman ongelmissa. sm on siis silmukkamerkki. Mietin, että miten sen voi laittaa ihan kerroksen loppuun. Eihän viimeisen silmukan toisella puolella ole silmukoita. Toinen asia mikä mietityttää on lisättyjen silmukoiden määrä. Ohjeessa neuvotaan lisäämään 8 silmukkaa yhteensä 22 kertaa, joka tekee yhteensä 176 lisättyä silmukkaa, jolloin kappaleen leveys yli kolminkertaistuisi. Tässä ehkä on ajatus kirjoitettu ylös hieman väärin?

    VastaaPoista
  7. Edelleen tuohon edelliseen... jos idea onkin neuloa yhtäjaksoisena neuleena koko ajan ympäri, niin 80 silmukkaa alussa on kyllä aivan liian vähän. Näkeehän sen tuosta kuvan resoristakin, että jo edessä on ainakin tuo 80 silmukkaa. Oisko tästä ohjeesta jäänyt kuitenkin muutama sana pois ja on siksi niin lyhyt ja yksinkertainen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos, että kommentoit! Täytyy tutkia tätä ohjetta, jonka tein 4 vuotta sitten. Tämän puseron jälkeen olen tehnyt monta puseroa ja osaamiseni on kehittynyt jonkin verran (oppinut ainakin lukemaan ohjeita).

      Tuo ohje on aika löyhästi kirjoitettu ja en itsekään ymmärrä kaikkea, mitä olin kirjoittanut :)

      Kaulusresorissa on 80 silmukkaa. Ekassa kuvassa puseron edessä on 40 silmukkaa (laskin ainakin). Tämä lanka on paksu ja puikkosuositus on 4,5 mm.

      Ohjetta täytyy ehdottomasti kirjoittaa uudelleen ja tarkentaa mm. näitä lyhenteitä (sm, jne). Pahoittelen sun puolestasi ohjeesta syntynyttä hämmennystä.

      Poista
    2. Hei, kiitos vastauksestasi. Tajusin itse asiassa toista ohjeitta tutkaillessani, että tosiaan tälläiset yleensä aloitetaan kauluksesta ja neulotaan yhtenäisenä ja siitä se sitten lähti etenemään. Eli päädyin kuitenkin tekemään tällä ohjeella. :) Eiköhän tämä tästä. Tämä oli kuitenkin sellainen malli, jota etsin, niin en lähtenyt vaihtamaan lennosta.

      Poista
  8. Aloittelija täällä hei, missä vaiheessa käytetään mitäkin puoikkoja, millä aloitetaan??

    VastaaPoista
  9. Helpon kuuloinen malli, mutta pari tarkennusta ennen innostusta (purkaminen kadottaa innostuksen).

    1. Tuleeko kavennus ennen lantiota (tekstin mukaan) vai vyotäröä (kuvasta arvioiden)?

    2. Toimiiko sama aloitussilmukoiden määrä myös isossa koossa, vain että jatkaa lisäyksiä pidemmälle - järkeilenkö edes sinne päin oikein koko muutosta?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Merikarhun Cousteau-pipo

Olen neulonut lukuisia myssyjä miehelleni. Hän ei oikein jaksa innostua löppömyssyistä, vaikka mä itse käytän niitä oikein mielelläni. Syy selvisi, että mieheni tykkää tiukoista resoripipoista ja hän oli haaveillut pitkään punaisesta Cousteaun piposta. Veneilyssä hyvä myssy pysyy hyvin päässä ja leudoilla ilmoilla myssyä voi kääriä pikkumyssyksi, ettei tule kuumaa. Mieheni ei myöskään pidä kutittavista villamyssyistä. Snurre-lankakaupassa näin pari Cousteau-pipomallia. Ne oli neulottu ihanan pehmeästä Lamana Cusco -alpakkalangasta ja väri olikin oikea punainen. Kauppias Anne kertoi, että ohje löytyy netistä. Ei muuta kuin lankojen ostoon ja etsimään ohjetta verkosta! Josko tässä on se mieheni unelmapipo...! Aloitin 120 silmukalla pyöröpuikoilla (4 mm), mutta 6 cm:n resorin jälkeen totesin, että siitä tulisi liian iso ja purin työn. Aloitin uudestaan ja 100 silmukalla. Piposta tuli tosi hyvä! Ei mennyt enempää kuin noin 75 grammaa. Kavennukset ovat jopa kauniita.

Kaisan perussukat

Olen neulonut tällä ohjeella monet sukat. Kehittelin sukkaohjetta siten, että sukat olisivat aivan napakoita eivätkä löysiä. Eilen sain ystävältäni iloisen viestin ja siinä hän kiitti lahjasukista, ja että ne ovat oikeasti saapassukkia. Talvi- ja kumisaappaissa nämä sukat eivät hankaa esimerkiksi ikävästi kantapäitä ollenkaan. Tätä ohjetta voi soveltaa vapaasti, vaikka pidentämällä varsia, vaihtamalla kantapää- tai kärkimallia (esimerkiksi nauhakavennusta).  Koko: 38-39 Lanka: 100 g ohutta fingering-vahvuista lankaa, esimerkiksi Louhittaren Väinämöinen, Lang Jawoll tai Novitan Nalle Puikot: 2,5 Luo 64 silmukkaa ja neulo 2 o 2 n –joustinneuletta 40 kerrosta. Kavenna yksi silmukka joka puikon alussa, yhteensä 4 silmukkaa. Jatka sileää neuletta 60 silmukalla 35-45 kerrosta. Siirrä ensimmäisen puikon silmukat neljännelle puikolle, yhteensä 30 silmukkaa. Aloita vahvennettu kantapäätilkku ja neulo 34 kerrosta. Sen jälkeen aloita kantapohjan kavennukset: neul