Siirry pääsisältöön

Seiskarit

Työkaverini sai lahjakorttini ennen joulua ja hän sai valita, mitä joululahjaa hän halusi: sukat tai lapaset. Työkaverini totesi, että uudet tumput olisivat kivoja, koska vanhat olivat loppuunkuluneet.

Mietin, millaiset lapaset sopisivat miltei 60-vuotiaalle ajattelijalle. Hän on kotoisin Savosta ja liikkuu paljon luonnossa. Sukupolvien silmukat-kirjasta löytyi sopiva malli, Seiskarit. Langoiksi olin valinnut fiskarilaisen lampolan suomenlampaan villalangat, koska kaverini arvostaa kotimaisuutta. Aloitin työn joululomalla, mutta muuttokiireet ottivat lopulta huomioni. Yritin edetä tässä projektissa arki-iltaisin, mutta olin usein väsynyt enkä jaksanut keskittyä näin vaativaan hommaan. Neulominenkin oli hidasta, koska lanka oli lanoliinin takia karhea ja vaikea. Otin mieluummin muut, helpommat ufot hoidettavakseni... Kärsivällisyyteni oli koetuksella.


Ensimmäinen lapanen tekeillä

Lopulta pääsiäislomalla ryhdistäydyin ja päätin, että teen nämä hemmetin lapaset valmiiksi. En halunnut antaa tätä joululahjaa juhannuksenaattona...! Melkein hampaat irveessä kudoin lapaset ja ne sittenkin valmistuivat sopivasti lankalauantaina. 
Lanka: fiskarilainen suomenlampaanvilla
Ohje: Seiskarilta seilanneet (Sukupolvien silmukat)
Puikot: 2,5

Lapaset ovat karjalaiseen tapaan leveät. Vaikka on paljon kauneusvirheitä, mutta ne luovat kuitenkin eläväisyyttä lapasille. Nyt en tee kirjoneuletöitä vähään aikaan (taas). Katsotaan, mitä työkaveri sanoo niistä.

Jk. Lapaset luovutettiin työkaverille viime tiistaina. Hän oli iloisesti yllättynyt ja kokeillut heti lapasiaan. Tykkäsi kovasti siitä, että ranteet olivat riittävän pitkiä, ettei viima osu takin hihoista sisään. Tästä tuli hyvä mieli. 

Kommentit

 1. Niistä tuli kyllä varmasti mieluiset lahjan saajalle! (Omalle kärsivällisyydelle kirjoneuleen tekeminen ei enää oikein sovi, joten nostan joka kerta hattua, kun joku sellaista tekee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, uskon samaa, että lahjan saaja tykkää. Kerron sitten, mitä hän sanoo niistä. Kirjoneuletyöt eivät itse asiassa ole vaikeita, mutta lanka voi vaikuttaa neulomiseen aika paljon.

   Poista
 2. Kauniit. Parempi myöhään kuin ei koskaan. :)
  Tiedän tuon tunteen, kun tekee lahjoja hampaat irveessä.
  Jos tiedän, että jollain on syntymäpäivä, niin teen ajoissa vaikka puoli vuotta eikä puoli vuotta jälkeenpäin.
  Nytkin olen jo paniikissa kun pitäisi tehdä vaikka mitä ennen syksyä, kun äitini pyysi minua tekemään jotain veljen vaimolle syksyksi enkä keksi vieläkään, mitä teen. Aikaa on mutta pelkään että teen vasta syksyn jälkeen.
  Pitäisi varmaan asennoitua jatkossa, että teen nämä kaikki neuleet muka itselleni ja ne valmistuvat nopeasti. Katsotaan, onnistuuko tämä käänteinen ajatustapa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehkä neuloa tarpeeksi paljon lahjavarastoon ja sitten voit poimia sopivia lahjoja lähimmäisillesi. No tiedän, ettei tämä riitä. Lahjan saajan jalat voivat olla liian isoja tai kädet ovat niin pieniä, ettei lahjavarastosta tahdo löytyä sopivaa… Kerro sitten, miten sun uusi suunnitelmasi pitää.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luottomyssyjä

Mä, suuri myssyjen ystävä, tein harmaan, yksinkertaisen myssyn Uncommon Threadin Merino Silk Fingering-langasta eräällä työmatkalla viime keväänä ja tykästyin siihen kovasti. Lanka on niin pehmeä ja kaunis. Seuraavalla ostoskäynnilläni Titityyssä syyskuussa muistin tämän langan ja valitsin tällä kertaa okrankeltaisen värin. 


Malli: yksinkertainen myssy Ohje: oma Lanka: The Uncommon Thread merino silk fingering (50 % / 50 %) Puikot: 3
Ohje: Luo 110 silmukkaa. Neulo 1 o (kiertäen), 1 n -joustinneuletta 20 kerrosta. Jatka sileää neuletta, kunnes työ on 21 cm. Aloita kavennukset: kavenna 10 silmukkaa tasavälein ensimmäisellä kerroksella ja toisella kerroksella ei kavennuksia, kolmannella kerroksella 10 silmukkaa ja niin edelleen. Voit jossakin vaiheessa kaventaa joka kerroksella, jos haluat. Lopeta neulominen, kun puikoilla on noin 40 silmukkaa, ja ompele silmukat yhteen. Päättele lanka. 
Onneksi sain keltaisen myssyn valmiiksi eilen illalla ja tänä aamuna täällä Hesassa oli jopa +2 astetta ja …

Täydellisen villapaidan metsästys

Ilahduin, kun Novita alkoi myydä suomenlampaan villalankoja pari vuotta sitten. Kun nämä Suomivilla-kerät olivat poistomyynnissä, niin mulle, pienelle maailmanparantajalle tuli hätä: halusin niille hyvän kodin. Älkää kysykö miksi :) Mielessäni oli jokin simppeli villapaita, kuten aina, ja etsin sopivaa ohjetta jonkin aikaa. Lopulta rohkenin tekemään paidan itse ja aloitin ylhäältä alas. Jouduin toki purkaamaan työni pari kertaa, mutta paksulla langalla neulominen oli kuitenkin nopeaa, joten purku ei haitannut. Kun vartalo-osa oli valmis, huomasin vartalon keskellä värieroja. Voi ei, en muistanut katsoa kerien eränumeroita! Harkinnan jälkeen päätin, etten purkaisi ja neuloisi uudelleen, koska joidenkin mukaan eroja ei oikein huomaa heti. 
Kirjoitin ohjeen muistiin, mutta tätä voi, ilman muuta, edelleen kehittää ja muokata. Mielestäni rintaosan kohdalla kannattaa tehdä lyhennettyjä ja pidennettyjä kerroksia, jotta pusero tasaantuu kauniisti. Tällä kertaa en tehnyt. Villapaita lähtee mini…

Pipotehdas täydessä tehossa

Monet tuntevat Kalastajan vaimon Beanie-myssyn ja sellaisia olenkin tehnyt pari kertaa. Rowan Angora Haze-lanka on tosi ihanan pehmeä. Käytössä myssyt löystyivät kuitenkin nopeasti ja kerran tuuli meinasi viedä piponi päästäni. Beanie-myssystä puuttui resori ja päätin "jalostaa" mallia kovaan käyttöön. Tässä on aika väljästi kirjoitettu ohje :-)


Angoramyssy Lanka: Rowan Angora Haze (alle 25 gr) Ohje: kehitetty Beanie-myssy, oma ohje Puikot: pyöröpuikot ja sukkapuikot, 3 mm
Luo 90 s ja neulo resoria (1 o kiertäen, 1 n *-*)noin 8 cm verran. Jatka sitten sileää neuletta, kunnes työ on noin 22-23 cm. Aloita kavennukset (ja vaihda pyöröpuikot sukkapuikkoihin jossakin vaiheessa): ensimmäisellä kierroksella kavenna joka 10 s välein, kolmannella kierroksella kavenna 9 s välein, 5. kierroksella joka 8 s välein ja kavenna sitten joka kierroksella samojen kavennusten kohdalla, kunnes puikoilla on noin 20 silmukkaa. Katkaise lanka ja pujota se neulalla loppujen silmukoiden läpi. Kiristä reik…