Siirry pääsisältöön

Kiitoslahjat

Osa teistä lukijoista tiesi tuskallisen gradumaratonini. Olin saanut töissä muutamilta työkavereilta apua muun muassa tekstien kommentoimisessa, oikoluvussa, kuvien käsittelyssä ja niin edelleen. Yksin olisin tehnyt hassuja ilmauksia, ylipitkiä virkkeitä ja epäselviä kuvia. Yliväsyneenä olin valitellut gradun työstämisestä liikaakin ja sitä lähipiiri oli joutunut kestämään. Päätin, että teen joitakin kiitoslahjoja niille henkilöille, jotka olivat auttaneet mua vaikeiden jaksojen yli. Kesälomalla oli ollut aikaa miettiä, mitä neulomuksia voisin antaa lahjaksi. Loistavia gradunohjaajia en toki unohtanut.
Tämä kaunis "Lehto"-huivi lähtee sille henkilölle, joka oli ystävällisesti kommentoinut tekstejäni ja erityisesti gradun sisältöä yleensäkin. Hän oli myös auttanut kirjallisuuden etsinnässä ja ehdottanut, mitä muuta apua voisin saada gradun kirjoittamiseen. Puolikas isoäidinneliö-huivi on virkattu Novitan Puro-langasta (Lehto) ja siihen oli mennyt vähän yli 400 grammaa lankaa.
Nämä somat lapaset saa henkilö, joka oli kärsivällisesti käsitellyt gradun kuvia uudestaan ja uudestaan. Siinä hän oli taitava. "Pearl Chain Mittens"-lapaset lämmittävät sitten tulevana talvena tämän henkilön kätösiä. Vanhat Novitan Nalle-langat ovat hyviä kirjoneuletöihin ja joissakin langoissa on myös aloe veraa ja jojobanöljyä. Nykyään niitä ei enää saada. Vahinko. Neuleohje löytyy Ravelrysta. Toinen työkaveri, vanha konkari, oli tullut silloin tällöin auttamaan kuvien käsittelyssä. Annoin aiemmin hänelle villasukat, jotka menivät piloille pesussa. Teinkin hänelle toiset, vähän vastaavat sukat. Lanka on Novitan Nalle kukkaketo (orvokki) ja sukkiin meni lähes tasan 100 grammaa. Kirjoitin vielä sukkien pesuohjeen, ihan varmuuden vuoksi.
Kun olin saanut gradun tekstit kokoon ja kielenhuollolliset viilaukset oli tehty, päätin, että nyt riittää ja laitan sen menemään. Mua auttoi vastavalmistunut maisteri, joka hallitsee pdf-käsittelyn. Toimiston käyttöön tarkoitettu pdf-toiminto ei riittänyt, sillä painotalo vaati muutamia tiettyjä asetuksia. Muutamien jännittävien hetkien jälkeen gradu oli valmis painatukseen. Ajattelin, että tämä kaunis ja ohuehko virkattu huivi lämmittäisi varmasti tämän tuoreen maisterin hartioita syys- ja talvipäivinä. Vielä kahdelle työkaverille täytyy vielä keksiä sopivia kiitoslahjoja. Pitää vain katsella lankavarastoa ja selailla käsityökirjoja. Gradunohjaajista toinen sai sukat jo viime vuonna eri yhteydessä ja toinen ohjaajista sai värikkäät sienestyssukat. Lanka on loistava Lanitium Ex Machina, jota saa muun muassa Villavyyhdestä. Tämä ohjaaja on sienihullu, joka viihtyy mielellään metsässä aika pitkään. Postitin sukat jo viime viikolla ja ohjaaja sai ne eilen, kun oli ensimmäinen työpäivä lomansa jälkeen. Ne ovat kuulemma toivottuja. Hyvä niin.
Pakkasin tänään kaikki kiitoslahjat kasseihin ja kirjoittanut pakettikortteihin pesuohjeet. Ylihuomenna vien ne töihin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luottomyssyjä

Mä, suuri myssyjen ystävä, tein harmaan, yksinkertaisen myssyn Uncommon Threadin Merino Silk Fingering-langasta eräällä työmatkalla viime keväänä ja tykästyin siihen kovasti. Lanka on niin pehmeä ja kaunis. Seuraavalla ostoskäynnilläni Titityyssä syyskuussa muistin tämän langan ja valitsin tällä kertaa okrankeltaisen värin. 


Malli: yksinkertainen myssy Ohje: oma Lanka: The Uncommon Thread merino silk fingering (50 % / 50 %) Puikot: 3
Ohje: Luo 110 silmukkaa. Neulo 1 o (kiertäen), 1 n -joustinneuletta 20 kerrosta. Jatka sileää neuletta, kunnes työ on 21 cm. Aloita kavennukset: kavenna 10 silmukkaa tasavälein ensimmäisellä kerroksella ja toisella kerroksella ei kavennuksia, kolmannella kerroksella 10 silmukkaa ja niin edelleen. Voit jossakin vaiheessa kaventaa joka kerroksella, jos haluat. Lopeta neulominen, kun puikoilla on noin 40 silmukkaa, ja ompele silmukat yhteen. Päättele lanka. 
Onneksi sain keltaisen myssyn valmiiksi eilen illalla ja tänä aamuna täällä Hesassa oli jopa +2 astetta ja …

Pipotehdas täydessä tehossa

Monet tuntevat Kalastajan vaimon Beanie-myssyn ja sellaisia olenkin tehnyt pari kertaa. Rowan Angora Haze-lanka on tosi ihanan pehmeä. Käytössä myssyt löystyivät kuitenkin nopeasti ja kerran tuuli meinasi viedä piponi päästäni. Beanie-myssystä puuttui resori ja päätin "jalostaa" mallia kovaan käyttöön. Tässä on aika väljästi kirjoitettu ohje :-)


Angoramyssy Lanka: Rowan Angora Haze (alle 25 gr) Ohje: kehitetty Beanie-myssy, oma ohje Puikot: pyöröpuikot ja sukkapuikot, 3 mm
Luo 90 s ja neulo resoria (1 o kiertäen, 1 n *-*)noin 8 cm verran. Jatka sitten sileää neuletta, kunnes työ on noin 22-23 cm. Aloita kavennukset (ja vaihda pyöröpuikot sukkapuikkoihin jossakin vaiheessa): ensimmäisellä kierroksella kavenna joka 10 s välein, kolmannella kierroksella kavenna 9 s välein, 5. kierroksella joka 8 s välein ja kavenna sitten joka kierroksella samojen kavennusten kohdalla, kunnes puikoilla on noin 20 silmukkaa. Katkaise lanka ja pujota se neulalla loppujen silmukoiden läpi. Kiristä reik…

Täydellisen villapaidan metsästys

Ilahduin, kun Novita alkoi myydä suomenlampaan villalankoja pari vuotta sitten. Kun nämä Suomivilla-kerät olivat poistomyynnissä, niin mulle, pienelle maailmanparantajalle tuli hätä: halusin niille hyvän kodin. Älkää kysykö miksi :) Mielessäni oli jokin simppeli villapaita, kuten aina, ja etsin sopivaa ohjetta jonkin aikaa. Lopulta rohkenin tekemään paidan itse ja aloitin ylhäältä alas. Jouduin toki purkaamaan työni pari kertaa, mutta paksulla langalla neulominen oli kuitenkin nopeaa, joten purku ei haitannut. Kun vartalo-osa oli valmis, huomasin vartalon keskellä värieroja. Voi ei, en muistanut katsoa kerien eränumeroita! Harkinnan jälkeen päätin, etten purkaisi ja neuloisi uudelleen, koska joidenkin mukaan eroja ei oikein huomaa heti. 
Kirjoitin ohjeen muistiin, mutta tätä voi, ilman muuta, edelleen kehittää ja muokata. Mielestäni rintaosan kohdalla kannattaa tehdä lyhennettyjä ja pidennettyjä kerroksia, jotta pusero tasaantuu kauniisti. Tällä kertaa en tehnyt. Villapaita lähtee mini…