Siirry pääsisältöön

Villatakkia täytyy saada

Olen aina neulonut sukkia, myssyjä ja huiveja, koska ne ovat nopeita projekteja ja helppoja lahjaideoita. Isompia töitä olen toki tehnyt, kuten boleroja ja neulejakkuja, mutta harvoin. Mua aristaa erityisesti kappaleiden ompelu, sillä pelkään, jos hihat eivät istu etu- ja takakappaleeseen hyvin. Olen tutustunut myös muihin neulontatapoihin, kuten esimerkiksi kaulasta harteille ja vartalolle-neulontatapaan (raglahihat), ja tykkään siitä kovasti. Silti näitä ohjeita on vielä vähän verrattuna niihin ohjeisiin, missä täytyy ommella kappaleita yhteen. Tässä tilanteessa ei voi tehdä muuta kuin harjoitella. Olivathan ensimmäiset villasukkani erinnäköisiä kuin viimeisimmät tekemäni sukat... Näin eräässä kaupassa Novitan Isoveli-langat tarjouksessa ja lempivärini, sinapin väri, oli juuri siinä tarjoushyllyllä. Ajattelin, josko tekisin niistä langoista perusvillatakin, jota käyttäisin syyspäivinä esimerkiksi pihatöissä tai koiralenkillä. Tuumasta toimeen! Kappaleiden teko oli nopeaa, sillä Novitan Isoveli-lanka on paksuhko ja puikkojen suositus on 5-6. Työhön meni 700 g lankaa.
Taka- ja etukappaleiden kiinnittäminen oli helppoa, mutta mua jännitti, kun aloitin hihojen kiinnittämisen. Ompelin ja purin monta kertaa, koska en ollut tyytyväinen tuloksiin.
Lopulta sain villatakin valmiiksi. Hihat istuivat melko hyvin, mutta saatan höyryttää joitakin paikkoja, että hihojen reunat tasoittuisivat. Kuulemma käytössä pienet epätasaisuudet tasoittuvat. Toivotaan niin. Olen kuitenkin tyytyväinen takkiin. Tästä saisi kunnon kaverin syysilloiksi.
Löysin pienen kauneusvirheen. Olin nimittäin kutonut takakappaleeseen 2o 2n-resorin ja etukappaleissa taas on 1o 1n-resorit. No niin, kukapa sen huomaisi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luottomyssyjä

Mä, suuri myssyjen ystävä, tein harmaan, yksinkertaisen myssyn Uncommon Threadin Merino Silk Fingering-langasta eräällä työmatkalla viime keväänä ja tykästyin siihen kovasti. Lanka on niin pehmeä ja kaunis. Seuraavalla ostoskäynnilläni Titityyssä syyskuussa muistin tämän langan ja valitsin tällä kertaa okrankeltaisen värin. 


Malli: yksinkertainen myssy Ohje: oma Lanka: The Uncommon Thread merino silk fingering (50 % / 50 %) Puikot: 3
Ohje: Luo 110 silmukkaa. Neulo 1 o (kiertäen), 1 n -joustinneuletta 20 kerrosta. Jatka sileää neuletta, kunnes työ on 21 cm. Aloita kavennukset: kavenna 10 silmukkaa tasavälein ensimmäisellä kerroksella ja toisella kerroksella ei kavennuksia, kolmannella kerroksella 10 silmukkaa ja niin edelleen. Voit jossakin vaiheessa kaventaa joka kerroksella, jos haluat. Lopeta neulominen, kun puikoilla on noin 40 silmukkaa, ja ompele silmukat yhteen. Päättele lanka. 
Onneksi sain keltaisen myssyn valmiiksi eilen illalla ja tänä aamuna täällä Hesassa oli jopa +2 astetta ja …

Täydellisen villapaidan metsästys

Ilahduin, kun Novita alkoi myydä suomenlampaan villalankoja pari vuotta sitten. Kun nämä Suomivilla-kerät olivat poistomyynnissä, niin mulle, pienelle maailmanparantajalle tuli hätä: halusin niille hyvän kodin. Älkää kysykö miksi :) Mielessäni oli jokin simppeli villapaita, kuten aina, ja etsin sopivaa ohjetta jonkin aikaa. Lopulta rohkenin tekemään paidan itse ja aloitin ylhäältä alas. Jouduin toki purkaamaan työni pari kertaa, mutta paksulla langalla neulominen oli kuitenkin nopeaa, joten purku ei haitannut. Kun vartalo-osa oli valmis, huomasin vartalon keskellä värieroja. Voi ei, en muistanut katsoa kerien eränumeroita! Harkinnan jälkeen päätin, etten purkaisi ja neuloisi uudelleen, koska joidenkin mukaan eroja ei oikein huomaa heti. 
Kirjoitin ohjeen muistiin, mutta tätä voi, ilman muuta, edelleen kehittää ja muokata. Mielestäni rintaosan kohdalla kannattaa tehdä lyhennettyjä ja pidennettyjä kerroksia, jotta pusero tasaantuu kauniisti. Tällä kertaa en tehnyt. Villapaita lähtee mini…

Pipotehdas täydessä tehossa

Monet tuntevat Kalastajan vaimon Beanie-myssyn ja sellaisia olenkin tehnyt pari kertaa. Rowan Angora Haze-lanka on tosi ihanan pehmeä. Käytössä myssyt löystyivät kuitenkin nopeasti ja kerran tuuli meinasi viedä piponi päästäni. Beanie-myssystä puuttui resori ja päätin "jalostaa" mallia kovaan käyttöön. Tässä on aika väljästi kirjoitettu ohje :-)


Angoramyssy Lanka: Rowan Angora Haze (alle 25 gr) Ohje: kehitetty Beanie-myssy, oma ohje Puikot: pyöröpuikot ja sukkapuikot, 3 mm
Luo 90 s ja neulo resoria (1 o kiertäen, 1 n *-*)noin 8 cm verran. Jatka sitten sileää neuletta, kunnes työ on noin 22-23 cm. Aloita kavennukset (ja vaihda pyöröpuikot sukkapuikkoihin jossakin vaiheessa): ensimmäisellä kierroksella kavenna joka 10 s välein, kolmannella kierroksella kavenna 9 s välein, 5. kierroksella joka 8 s välein ja kavenna sitten joka kierroksella samojen kavennusten kohdalla, kunnes puikoilla on noin 20 silmukkaa. Katkaise lanka ja pujota se neulalla loppujen silmukoiden läpi. Kiristä reik…